Muffiny z serkiem wiejskim i orzechami (pełnoziarniste)

Muffiny z serkiem wiejskim i orzechami (pełnoziarniste)
Zdjęcie - Muffiny z serkiem wiejskim i orzechami (pełnoziarniste) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj naszła mnie niepohamowana ochota na orzechy, orzechy w jakimś cieście. A co było najprostsze do przygotowania? Te wdzięczne smakołyki, które można dowolnie modyfikować :) Muffiny są bardzo puszyste, miękkie i delikatne. Proporcje składników zawsze stosuję te same, jedynie dodatki się zmieniają: dziś moje kochane orzechy oraz serek wiejski. Polecam dodać taki z dużymi "granulkami". W muffinach jest mało cukru (fruktozy), więc jeśli ktoś lubi słodsze smaki, polecam dodać pół szklanki cukru. Prezentowania wersja (pomijając orzechy) jest zgodna z metodą odżywiania Montignaca, której na co dzień jestem wierna. Muffinki poniżej to raczej pełnowartościowe śniadanie niż deser :)


Zdjęcie - Muffiny z serkiem wiejskim i orzechami (pełnoziarniste) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: suche
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżki fruktozy (można dać więcej, jeśli lubi się bardziej słodkie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu/przyprawy do szarlotki
  • garść lub dwie pokrojonych orzechów

mokre
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 białka (lekko ubite trzepaczką, ze szczyptą soli)
  • serek wiejski (150 g)

W osobnych miskach połączyć suche i mokre składniki (najpierw lekko ubić białka, później dodać do nich maślankę i serek). Mokre wlać do suchych i wymieszać, dość niechlujnie :) Ciasto nakładać do foremek (najlepiej silikonowych, z papilotkami może być problem podczas wyjmowania muffinów). Wierzch posypać orzechami.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Można sprawdzić patyczkiem czy są upieczone (choć kawałki serka mogą to trochę utrudniać).

Zdjęcie - Muffiny z serkiem wiejskim i orzechami (pełnoziarniste) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów