Muffiny z porzeczkami i migdałową kruszonką

Kolejne muffiny w dość krótkim czasie, jakie się u mnie pojawiły, a w planach mam jeszcze jagodowe ;) Muffinki są idealne, gdy nie ma się zbyt wiele wolnego czasu, bo robi się je tak szybko i łatwo :)
Tym razem wykorzystałam przepis z bloga malacukierenka, a na wierzch dałam dodatkowo kruszonkę :)

MUFFINY Z PORZECZKAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
350g mąki,
130g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
100g zmielonych migdałów,
1 łyżeczka sody,
300g przebranych, umytych porzeczek,
100g stopionego masła,
2 jajka,
220 ml maślanki
kruszonka:
pół szklanki zmielonych migdałów,
3 łyżki mąki,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miękkiego masła
W jednej misce wymieszać razem masło, jajka i maślankę. W drugiej wymieszać mąkę, sodę, cukier, cukier wanilinowy i migdały. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Wsypać do „mokrych” składników w pierwszej misce i krótko wymieszać łyżką, tak aby nie rozciapać owoców.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią wierzch muffinek. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Tym razem wykorzystałam przepis z bloga malacukierenka, a na wierzch dałam dodatkowo kruszonkę :)

MUFFINY Z PORZECZKAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
350g mąki,
130g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
100g zmielonych migdałów,
1 łyżeczka sody,
300g przebranych, umytych porzeczek,
100g stopionego masła,
2 jajka,
220 ml maślanki
kruszonka:
pół szklanki zmielonych migdałów,
3 łyżki mąki,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miękkiego masła
W jednej misce wymieszać razem masło, jajka i maślankę. W drugiej wymieszać mąkę, sodę, cukier, cukier wanilinowy i migdały. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Wsypać do „mokrych” składników w pierwszej misce i krótko wymieszać łyżką, tak aby nie rozciapać owoców.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią wierzch muffinek. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
