Muffiny z jagodami

Od dawna moim niedoścignionym muffinowym ideałem są muffiny jagodowe z Coffee Heaven. Ciężkie, wyrośnięte i wilgotne. Fioletowe od jagód. Z cukrową, chrupiącą warstewką na wierzchu. Nie sądzę, by w moim piekarniku powstały kiedyś takie same, ale zawsze można próbować ;) Te, na które przepis znalazłam u evenki, są również bardzo pyszne. Mimo że przez nieuwagę i gapowatość dałam dwa razy więcej tłuszczu niż trzeba, nie wpłynęło to negatywnie na ich smak i konsystencję, a jedynie na kaloryczność. Ekhm... no trudno ;) Są tak smaczne, że nie sposób im się oprzeć...

MUFFINY Z JAGODAMI
(przepis na 12 sztuk)
300g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 jajka,
1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
1/3 szklanki oleju,
1 szklanka jagód (ja dałam trochę więcej)*,
3 łyżki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki (oprócz jagód i cukru trzcinowego) wymieszać starannie łyżką. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Wierzchy muffinek posypać cukrem trzcinowym. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut.
* Zimą robiłam muffiny z mrożonymi jagodami; były smaczne, ale słabo wyrosły, myślę więc, że najlepiej jest używać świeżych owoców.

MUFFINY Z JAGODAMI
(przepis na 12 sztuk)
300g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 jajka,
1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
1/3 szklanki oleju,
1 szklanka jagód (ja dałam trochę więcej)*,
3 łyżki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki (oprócz jagód i cukru trzcinowego) wymieszać starannie łyżką. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Wierzchy muffinek posypać cukrem trzcinowym. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut.
* Zimą robiłam muffiny z mrożonymi jagodami; były smaczne, ale słabo wyrosły, myślę więc, że najlepiej jest używać świeżych owoców.

