Muffiny wytrawne z serem i oregano

Zaczął się rok szkolny i przedszkolny. Za chwilę również studenci ruszą na wykłady. Każdy będzie głodny w trakcie zajęć, więc proponuję szybkie, domowe muffiny wytrawne z serem i oregano. Łatwe w przygotowaniu (jak każde muffiny) więc zachęcie dzieciaki do współpracy. Wspaniałe babeczki z pewnością będą wam smakowały. Ja do tego proponuję zielone mini szparagi lub jeśli nie możecie takich nigdzie nabyć to zastąpcie je zieloną fasolką szparagową. Pyszna kompozycja dla każdego ucznia!
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 plastry sera żółtego
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 jajko
Suche składniki (mąka, proszek, sól i oregano) wrzucam do dużej miski.
Mleko, olej i jajko roztrzepuję dokładnie i dolewam do miski z suchymi składnikami. Mieszam wszystko razem silikonową łopatką do uzyskania gładkiej masy.
Ser kroję w drobne kawałeczki i dodaję do ciasta, mieszam.
Masę nakładam łyżką do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości.
Piekarnik nagrzewam do 180oC. Piekę w pozycji „góra dół” 25 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).