Muffiny wiśniowe

Przepis na około 18 sztuk.


3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany
łyżka ekstraktu waniliowego
4 jajka
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
wydrylowane wiśnie - 5-6 na muffina
Jajka z cukrem i solą obić na puszysta masę, dodać olej - dokładnie obić a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. na koniec dolać ekstraktu waniliowego i wymieszać i śmietanę i wymieszać.
Do każdej formy na muffiny włożyć na dno po 3 wiśnie - zalać je porcja ciasta i na wierzchu położyć kolejne 2-3 wiśnie.
Muffiny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piec jakieś pół godziny - aż wierzch będzie złocisty. Można też sprawdzić patyczkiem - jeśli po wyjęciu jest suchy to ciasto jest gotowe.