Muffiny potrójnie czekoladowe


Przepyszne muffiny, na które przepis znalazłam u Dorotus. Najlepsze zaraz po upieczeniu, z lekko roztopionymi drobinkami czekolady, ale na drugi dzień również są smaczne. Polecam wszystkim czekoladoholikom :)
Jest to moja propozycja w ramach "Czekoladowego weekendu" zorganizowanego po raz kolejny przez Beę.

Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 25 g kakao (dałam 20g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
- 100 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
- 2 duże jajka
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 150 g brązowego cukru
- 85 g masła, roztopionego
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz brązowy cukier. W drugim składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę oraz roztopione i przestudzone masło. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek (do 3/4 wysokości), piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)