Muffiny piernikowe renifery

Muffiny piernikowe renifery

Smak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie,

 aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt!Zdjęcie - Muffiny piernikowe renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 muffinek:

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

0,5 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

szczypta soli

0,5 szklanki oleju

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki miodu

1 jajko

100 g posiekanej mlecznej czekolady

1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)

Do dekoracji:

100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

lukier plastyczny czarny i biały oczy

czerwone cukierki M&Ms nosy

precelki (poroże)

Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki.
Zdjęcie - Muffiny piernikowe renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów