Muffiny piernikowe (gingerbread muffins)

Muffiny piernikowe (gingerbread  muffins)

Zdjęcie - Muffiny piernikowe (gingerbread  muffins)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te muffinki zasmakowały również tym, którzy za piernikiem nie przepadają. Są mięciutkie,aromatyczne (ale nie szczypiące w język, tak jak niektóre pierniczki) i nie za słodkie. Zamiast golden syrup uzyłam miodu z maślanki. Bardzo gorąco polecam!

Zdjęcie - Muffiny piernikowe (gingerbread  muffins)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Moje wypieki/

Muffiny piernikowe (gingerbread muffins)

Składniki na 12 muffinek:

250g mąki

1/2 łyzeczki sody oczyszczonej

1 łyzeczka proszku do pieczenia

1i 1/2 łyzeczki mielonego imbiru

1 łyzeczka cynamonu

1/4 łyzeczki mielonych goździków ( lub utłuczonych w moździerzu)

1 jajko

50g ciemnego cukru muscovado

50g jasnego cukru muscovado

150 ml mleka

1/4 łyzeczki octu balsamicznego

6 łyżek oleju

6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem z maślanki)

4 łyżki melasy


W jednym naczyniu dokładnie mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, przyprawy, cukry. W drugim też dokładnie mieszamy składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Następnie składniki suche mieszamy z mokrymi, ale robimy to szybko i byle jak, mogą pozostać grudki. Wykładamy papilotkami formę na muffiny, wykładamy do nich ciasto i pieczemy ok. 15 - 20 minut w temp. 200 st. C. Sprawdzamy patyczkiem, powinen być suchy.

Zdjęcie - Muffiny piernikowe (gingerbread  muffins)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

Kategorie przepisów