Muffiny pełnoziarniste z jabłkami (na jogurcie naturalnym)
Śniadanie, zarówno to pierwsze, jak i to drugie powinno być zjadane regularnie. Czasem brakuje czasu, czasem wstajemy za późno... Warto mieć wówczas pod ręką coś na szybko, ale nie takie byle co, tylko zdrową szybką przegryzkę. Muffiny pełnoziarniste z orzechami i jabłkiem sprawdzą się doskonale. W ich składzie poza dobrą mąką i dodatkami, znajdziecie też cukier brązowy zamiast białego i jogurt naturalny, czyli białko, niezbędne w prawidłowej diecie. Muffinki zawierają też dobry olej, u mnie olej z orzechów laskowych. Śmiało możecie zastąpić go innym dobrym olejem roślinnym. Pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, nie można o nim zapominać. Uczcie swoje dzieci dobrych nawyków żywieniowych i komponujcie posiłki tak, by zawierały zdrowe węglowodany, dobre tłuszcze i oczywiście nabiał.
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami.
Muffiny możecie zapakować, sobie i dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły. Ale muffiny śmiało możecie też zjeść na śniadanie, popijając kubkiem mleka lub świeżego soku.
Składniki:
( na 12 muffinek )
Wykonanie:
Jabłko umyć, obrać ze skóry i pokroić w niedużą kostkę.
Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, orzechy mielone, cukier i sodę.
W drugim naczyniu umieścić składniki mokre - jaja, olej i jogurt naturalny, szybko zmiksować, do połączenia składników.
Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka - wymieszać.
Przygotować blachę do muffinek z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać odrobiną pokruszonej granoli śniadaniowej.
Muffinki piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut.
Upieczone odstawić do wystygnięcia. Przestygnięte muffinki wyjać z formy.
Smacznego !
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami.
Muffiny możecie zapakować, sobie i dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły. Ale muffiny śmiało możecie też zjeść na śniadanie, popijając kubkiem mleka lub świeżego soku.
Składniki:
( na 12 muffinek )
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych, mogą być też migdały
- 1/4 szklanki oleju ( ja dodałam olej z orzechów laskowych, ale może być też dobry olej rzepakowy )
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 jabłko
- granola śniadaniowa - do posypania muffinek
Wykonanie:
Jabłko umyć, obrać ze skóry i pokroić w niedużą kostkę.
Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, orzechy mielone, cukier i sodę.
W drugim naczyniu umieścić składniki mokre - jaja, olej i jogurt naturalny, szybko zmiksować, do połączenia składników.
Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka - wymieszać.
Przygotować blachę do muffinek z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać odrobiną pokruszonej granoli śniadaniowej.
Muffinki piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut.
Upieczone odstawić do wystygnięcia. Przestygnięte muffinki wyjać z formy.
Smacznego !