Muffiny owsiane- samo zdrowie!
            Po pierwsze serdecznie dziękuję za wszystkie blogowe życzenia urodzinowe, czytałam je z wielką przyjemnością! Mam nadzieję, że jeszcze niejedne będziemy mili szansę razem obchodzić!
A wracając do kulinarnych tematów, dziś wyjątkowo zdrowy i pyszny deser. Muffinki pełne wszystkiego, co dobre. Smakują bardzo podobnie do owsianych ciasteczek i tak fajnie chrupią pod zębami!
 
 
 
 
 
 
 
 
Muffiny owsiane- samo zdrowie!
Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
 - płatki owsiane - 1 szklanka
 - soda - 1/2 łyżeczki
 - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
 - sól - 1/4 łyżeczki
 - cynamon - 1/2 łyżeczki
 - jajko - 1 szt
 - cukier brązowy - 1/3 szklanki
 - masło - 1/4 szklanki
 - mleko - 1 szklanka
 - dodatki
 - orzechy, rodzynki, żurawina - ok. 1 garści
 
Sposób przygotowania
Płatki zlej 1/2 szklanki mleka, odstaw na 10 minut. Jajko ubij z cukrem , dodaj masło. Do napęczniałych już płatków dodaj mąkę, resztę mleka i pozostałe suche składniki. Wymieszaj obie masy (surowe ciasto ma luźną konsystencję, mi przypomina piasek zmieszany z odrobiną wody), dodaj żurawinę, czekoladę, przełóż do foremek. Wierzch możesz dodatkowo posypać odrobiną ciemnego cukru. Piecz w 180 oC przez 15-18 minut.
            
