Muffiny kokosowe z wiśniami


Muffiny kokosowe z wiśniami
Składniki (12 muffinów):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do posypania
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka/wody
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- szklanka wiśni świeżych/rozmrożonych
Mąki wymieszać z proszkiem, sodką, solą, cukrem i wiórkami kokosowymi. Osobno zmiksować jajko z wodą/mlekiem i olejem. Wiśnie można lekko poddusić z odrobiną wody i cukru, aż powstanie gęsty sosik. Suche składniki wymieszać z mokrymi, dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek/papilotek. Można posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi. Piec 20-25 minut w 190 stopniach.
