Muffiny jabłkowo-cynamonowe z żurawiną

Muffiny jabłkowo-cynamonowe z  żurawiną

Proste, smaczne i bardzo dobrze przyprawione cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową.

 Zdjęcie - Muffiny jabłkowo-cynamonowe z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffiny jabłkowo-cynamonowe z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

230 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków

szczypta soli

2 jajka

200 g śmietany 12% albo kwaśnego jogurtu

80 g cukru

ok 50 g oleju

1/2 - 2/3 szklanki suszonych żurawin

2 małe jabłka - bez gniazd nasiennych, skórki i pokrojone na małe kawałki

płatki migdałów do posypania muffinów

 

W dużej misce wymieszałam: mąkę, proszek, sodę, przyprawy, sól.

W innej dużej misce utarłam na gładką masę: cukier, jajka, śmietanę i olej.

Suche składniki wsypałam do mokrych i wymieszałam - dodałam żurawinę i jabłka. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszałam i przełożyłam do foremek do muffinów. Muffiny posypałam płatkami migdałów. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.

Szybkie i smaczne.

Kategorie przepisów