Muffiny cukiniowo-marchwiowe


Muffiny cukiniowo-marchwiowe
Składniki (12 muffinów):
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru*
- 1/4 szklanki oleju + kilka łyżek przegotowanej wody/mleka
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 szklanka startej cukinii
- 2 szklanki mąki ( 1 pełnoziarnistej, 1 tortowej/krupczatki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cynamonu
- garść suszonej żurawiny
Zmiksuj cukier, jajka, olej, wodę i ekstrakt. Dodaj suche składniki (mąkę, proszek, sodkę, cynamon), wymieszaj. Do tego dodaj marchewkę, cukinię i żurawinę, ponownie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż masę do foremek i piecz ok. 25 minut.
* U mnie cukier brązowy. Można zastąpić ksylitolem lub musem bananowym.
