Muffiny cebulowe


Z muffinami przyjaźnię się od dłuższego czasu, zazwyczaj jednak robię je na słodko. Dzisiaj postanowiłam zapoznać się bliżej z ich słoną wersją. Miałam ochotę zrobić wytrawne muffiny, ale ostatnio chodziły mi po głowie także cebularze. W efekcie powstały muffiny cebulowe z makiem! Szczególnie smaczne posmarowane ulubionym serkiem lub twarożkiem.
Muffiny cebulowe Suche składniki: 300 g mąki 3 łyżki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżka brązowego cukru Mokre składniki: szklanka maślanki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 roztrzepane jajka cebula pokrojona w kostkę * dodatkowo mała cebula
Oddzielnie łączymy mokre oraz suche składniki. Następnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia masy-nie wyrabiamy ciasta. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni 20-25 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Na wierzch wytrawnych babeczek położyłam przysmażone na maśle i przyprawione pieprzem plasterki cebuli.
Tosia