Muffiny bananowo - truskawkowe

Muffiny bananowo - truskawkowe

Zdjęcie - Muffiny bananowo - truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnio trochę zaniedbałam moją formę do muffinów , więc nadszedł czas , żeby to nadrobić ;-) Przejrzałam kilka różnych przepisów i wykombinowałam takie oto muffiny bananowo - truskawkowe. Rezultat ? - aromatyczne , mięciutkie , wilgotne... Krótko mówiąc bardzo dobre , przepis jak najbardziej trafiony :-)

Zdjęcie - Muffiny bananowo - truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 1/2 szkl. oleju lub rozpuszczonego masła (dałam olej)
- 3/4 szkl. białego lub brązowego cukru (dałam po połowie)
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 duże banany (ok. 1 szkl. po rozgnieceniu)
- 1 szkl. pokrojonych truskawek
- 1 i 3/4 szkl. mąki (plus 1 łyżka do posypania truskawek)
- szczypta soli
- aromat waniliowy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. W drugiej misce wymieszać lekko roztrzepane jajka z cukrem i solą , dodać olej , rozgniecione banany , aromat , a następnie wsypać zawartość pierwszej miski i krótko wymieszać (wręcz niedbale). Na koniec dodać pokrojone i posypane 1 łyżką mąki truskawki - ponownie krótko (delikatnie) wymieszać. Zbyt długie mieszanie źle wpływa na jakość muffinów , a poza tym truskawki mogą się rozpaćkać ;-) Ciasto nałożyć do 12 muffinkowych foremek i piec w temp. ok. 180 st.C. przez 20 - 25 minut (sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby dopiec jeszcze ok. 5 minut).

Kategorie przepisów