Muffinki pomarańczowe

Muffinki pomarańczowe

Zdjęcie - Muffinki pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bezglutenowe oczywiście;) jak również bezmleczne. Zamiast mleka jest tu świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Nie dawałam za dużo cukru, ponieważ pomarańcze same w sobie były słodkie.

Przepis (14 muffinek):

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0.75 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 0.5 szklanki poppingu z amarantusa
  • 0.5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku bg do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 0.25 łyżeczki soli
  • szklanka soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki oleju

Wymieszać razem suche składniki. Osobno roztrzepać lekko jajka z olejem. Wlać do suchych składników, dodać sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać, nałożyć do 3/4 wysokości foremek (użyłam silikonowych). Piec w 180°C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

Zdjęcie - Muffinki pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów