Muffinki marchewkowe z krówką

Muffinki marchewkowe z krówką

Pyszne i wilgotne muffinki marchewkowe. Jeśli lubisz nieprzyzwoicie słodkie desery, do środka muffinki dodatkowo wciśnij krówkę mleczną 🙂

Moje dziecko nie mogło się tych muffinek nachwalić.

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe z krówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na muffinki marchewkowe z krówką:

  • 3 średniej wielkości marchewki (260 g po obraniu i starciu na drobnych oczkach)
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • 170 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 op. Krówek

 

Jak wykonać muffinki marchewkowe z krówką?

W dużej misce umieszczamy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę (waga podana jest już startej marchewki). Dodajemy jajka, cukier oraz olej, mieszamy łyżką do połączenia. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem oraz szczyptą soli. Składniki mieszamy łyżką, do połączenia.

Formę do muffinów wypełniamy papilotkami. Do każdej dajemy po 1 łyżce ciasta. Na środek dajemy krówkę i przykrywamy małą porcją ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 22-25 minut.

 


Z podanej porcji wyszło mi 16 muffinek.

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe z krówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki marchewkowe z krówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki marchewkowe z krówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki marchewkowe z krówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki marchewkowe z krówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów