Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Stragany , targi , place i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek!

Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami …  knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki!

Przepyszne!

Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką!

Koniecznie musicie je spróbować!

Polecam!

Zdjęcie - Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 8 szt )

* mąka pszenna – 150 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier – 3 czubate łyżki

* sól – 1 szczypta

* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka

* cynamon – 1 łyżeczka

* duże jajko – 1 szt

* jogurt naturalny – 100 g

* olej – 60 ml

* śliwki – 200 g

KRUSZONKA:

* mąka – 50 g

* cukier puder – 1 czubata łyżka

* zimne masło – 30 g

( jeśli chcemy tak dużo jak u mnie to podwójmy porcję ;) )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piekarnik nagrzewamy do 180C

KRUSZONKA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy zimne mało i ugniatamy w palcach do połączenia.

Chłodzimy w lodówce.

MUFFINKI:

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki , a w drugiej mokre.

Mokre wlewamy do suchych , a następnie dodajemy umyte , wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki.

Mieszamy tylko do połączenia składników.

Wymieszane ciasto wkładamy do foremek ( na pełno ) , a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę.

Pieczemy ok. 17-20min/ 180C.

UWAGA!

Muffinki po upieczeniu musza całkowicie wystygnąć!

Najlepiej to robić na kratce.

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów