Muffinki bananowo-jagodowe

Muffinki to najprostsze babeczki jakie można zrobić. Bardzo je lubię.
Do dzisiejszych wykorzystałam
banany oraz jagody. Żeby były bardziej chrupiące wierzch posypałam płatkami kukurydzianymi. Wyszły pyszne. Dodaje do akcji Muffinkowo u Domi w
kuchni.
Muffinki bananowo-jagodowe
< /a>

Muffinki bananowo-jagodowe
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru brązowego muscovado
- 50 g płatków owsianych
- 2 średnie dojrzale banany,
- 280 ml maślanki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 150 g jagód
- do posypania płatki kukurydziane w polewie z cukru
-
Rozgrzać
piekarnik do 180 C. Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać mąkę,
proszek, sodę oczyszczona, cukier, płatki owsiane. Zrobić dołek w środku. W
osobnej misce rozgnieść banany. Osobno wymieszać maślankę, olej i jajka, dodać puree
z bananów, wymieszać. Wlać wszystko do miski z mąką i wymieszać drewnianą
łyżką. Nie musi być bardzo dokładnie. Dodać umyte jagody i ostrożnie jeszcze
raz wymieszać jednym ruchem. Ciasto wyłożyć do papilotek do ¾ wysokości. Posypać płatkami kukurydzianymi. Piec przez 18-20 minut, aż wierzch będzie złoty. Wyjąć i odstawić do schłodzenia.
