Mrówkowiec

Mrówkowiec

Zdjęcie - Mrówkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo proste ciasto do wykonania dla każdego, to klasyczne ucierane ciacho z suchym makiem jest mięciutkie wilgotne i jak pisze ewenna długo zachowuje świeżość a przepis znalazłam tu

forma keksowa dł 30 cm

  • 250 g masła 
  • 6 jajek 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki maki pszennej 
  • 3/4 szklanki maku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 ekstraktu migdałowego 

Kek-sówkę wyłożyć papierem do pieczenia, masło utrzeć z cukrem do białości - stopniowo wbijać po jednym jajku. Później dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wymieszać z ekstraktem migdałowym oraz makiem - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok godziny do tzw suchego patyczka.

Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Mrówkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mrówkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów