Molee - indyjske curry rybne w ostrym sosie kokosowym

Molee - indyjske curry rybne w ostrym sosie kokosowym
Zdjęcie - Molee - INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś kolejny przepis inspirowany kuchnią indyjską.

Niesamowicie smaczny … niesamowicie aromatyczny … bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu.

Molee to typowa potrawa Karnataki, stanu położonego między Goa a Keralą.

Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy.

Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz.

Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad.

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z dorsza – 250 g

* cebula – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* świeża chili – 1 szt

* mąka pszenna – 1 płaska łyżka

* imbir, kolendra, sól – 1 szczypta

* kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka

* mleczko kokosowe – 180 ml

* sok z cytryny – 1 łyżka

DODATKOWO:

* olej do smażenia

* ryż

* szczypiorek

Zdjęcie - Molee - INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.

Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat.

Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje.

Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut.

Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Molee - INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów