Mocno wilgotny i lepki piernik
Bardzo wilgotne i lepkie ciasto piernikowe, tak dobrego to ja jeszcze nie jadłam. W dodatku zachowuje świeżość do 3 tygodni. Dlatego możemy je wcześniej upiec, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu aż do świąt - choć szczerze mówiąc nie wiem czy tyle wytrzymacie jak spróbujecie pierwszy kawałek... Polecam Koniecznie upieczcie na święta nie - będziecie żałować.
- 150 g masła
- 200 g złotego syropu
- 200 g melasy
- 125 g ciemnego cukru muscovado
- 2 łyżeczki drobno startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczy oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki
W garnuszku roztopić masło z cukrem, złotym syropem, melasą dodać również przyprawy.
Całość podgrzewać na małym ogniu, gdy składniki się połączą zdjąć z ognia. Do garnuszka wlać mleko, wbić jajka oraz rozpuszczoną sodę w wodzie.
Następnie wsypać mąkę i szybko wymieszać do połączenia, ciasto będzie dość rzadkie ale dzięki temu później będzie lepkie i wilgotne.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.i piec ok 40-60 minut , aż się zetnie na wierzchu i trochę urośnie. Gdy będziemy piec zbyt długo ciasto nie będzie tak wilgotne . Dlatego dobrze jeżeli nawet wierzch jest lekko luźny- gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika samo jeszcze dojdzie.
Smacznego
Przepis pochodzi z książki Nigella Świątecznie