MOCNO OWOCOWE CIASTO CZEKOLADOWE

MOCNO OWOCOWE CIASTO CZEKOLADOWE
Troszkę się opuściłam w ostatnich dniach, więc muszę przede wszystkim przeprosić stałych bywalców. Myślę, że w najbliższych dniach będzie już coraz lepiej z wolnym czasem...
Dzisiaj montignacowy przepis - posiłek węglowodanowy: ciasto czekoladowe na mące z pełnego przemiału z jabłkami (myślę, że w sezonie zrobię jeszcze wersję z gruszkami i śliwkami). Wyszło idealnie ciemno brązowe i wilgotne. Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy taką wersją ciasta a zwykłym murzynkiem to tylko to, że mniej słodkie...

Zdjęcie - MOCNO OWOCOWE CIASTO CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto czekoladowe z owocami - foto - Laura



SKŁADNIKI:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki fruktozy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej pp
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 jabłka
  • Zdjęcie - MOCNO OWOCOWE CIASTO CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Montignacowe ciasto czekoladowe - foto - Laura
  • szczypta soli
Jabłka umyć, obrać, połowę pokroić w kostkę, resztę utrzeć na tarce na dużych oczkach. Sypkie składniki wymieszać.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, na koniec dodać fruktozę. Do piany dodawać na zmianę mleko i sypkie składniki, dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (jeśli wykorzystamy papier do pieczenia lub formę silikonową nie trzeba będzie jej natłuszczać)
Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.

Kategorie przepisów