MOCNO OWOCOWE CIASTO CZEKOLADOWE
            
                    
Troszkę się opuściłam w ostatnich dniach, więc muszę przede wszystkim przeprosić stałych bywalców. Myślę, że w najbliższych dniach będzie już coraz lepiej z wolnym czasem...
Dzisiaj montignacowy przepis - posiłek węglowodanowy: ciasto czekoladowe na mące z pełnego przemiału z jabłkami (myślę, że w sezonie zrobię jeszcze wersję z gruszkami i śliwkami). Wyszło idealnie ciemno brązowe i wilgotne. Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy taką wersją ciasta a zwykłym murzynkiem to tylko to, że mniej słodkie...
Ciasto czekoladowe z owocami - foto - Laura
SKŁADNIKI:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, na koniec dodać fruktozę. Do piany dodawać na zmianę mleko i sypkie składniki, dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (jeśli wykorzystamy papier do pieczenia lub formę silikonową nie trzeba będzie jej natłuszczać)
Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.
                
                Dzisiaj montignacowy przepis - posiłek węglowodanowy: ciasto czekoladowe na mące z pełnego przemiału z jabłkami (myślę, że w sezonie zrobię jeszcze wersję z gruszkami i śliwkami). Wyszło idealnie ciemno brązowe i wilgotne. Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy taką wersją ciasta a zwykłym murzynkiem to tylko to, że mniej słodkie...
Ciasto czekoladowe z owocami - foto - Laura
SKŁADNIKI:
- 3 białka
 - 1/2 szklanki fruktozy
 - 1 szklanka mleka
 - 2 szklanki mąki pszennej pp
 - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 3 łyżki kakao
 - 3-4 jabłka
 - szczypta soli
 
Montignacowe ciasto czekoladowe - foto - Laura
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, na koniec dodać fruktozę. Do piany dodawać na zmianę mleko i sypkie składniki, dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (jeśli wykorzystamy papier do pieczenia lub formę silikonową nie trzeba będzie jej natłuszczać)
Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.