Mocno maślane bułeczki

Mocno maślane bułeczki

                 Szukałam przepisu na bułeczki maślane na śniadanie. Znalazłam u Gosi na blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Ciasto na bułeczki jest bardzo elastyczne i łatwe w obróbce, dzięki czemu łatwo i prosto się je robi. Bułeczki wychodzą smaczne, maślane, delikatne, idealne z dżemem na słodkie sobotnie śniadanie. Wyszły mi troszkę płaskie, lecz kto by się tym przejmował, przecież pyszne były! :) Podawałam je z własnej produkcji konfiturą rabarbarową.

Zdjęcie - Mocno maślane bułeczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 i 1/2 - 2 i 3/4 szklanki mąki

*80g masła roztopionego

*2/3 szklanki ciepłego mleka

*2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży

*2 łyżeczki cukru

*1 łyżeczka soli

*1 jajko

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier. W osobnym naczyniu drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki. Następnie wbić jajko (łyżkę jajka zostawić na glazurę) i wlać lekko przestudzone masło. Wszystko razem wymieszać (można mikserem,ale ja robiłam to ręcznie). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli będzie za twarde można dodać odrobinę mleka.

Dobrze wyrobione ciasto przełożyć do miski i pozostawić do podwojenia objętości (około 1 i 1/2 godziny). Następnie podzielić je na 9 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Po tym czasie bułeczki posmarować pozostawionym wcześniej jajkiem. Piec w 180 stopniach C przez około 18-20 minut .

Smacznego:)

Zdjęcie - Mocno maślane bułeczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mocno maślane bułeczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów