Mocno czekoladowy bezglutenowy tort z orzechami laskowymi

Mocno czekoladowy bezglutenowy tort z orzechami laskowymi
Zdjęcie - Mocno czekoladowy bezglutenowy tort z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mocno czekoladowy bezglutenowy tort z orzechami laskowymi

/tort o średnicy 21 cm/

ciasto czekoladowe:
200g czekolady deserowej
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
80g masła

krem orzechowo-czekoladowy:
500g mascarpone
50g gorzkiej czekolady
70g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
łyżka miodu

krem twarożkowy:
450g gęstego sera twarogowego (jak na sernik)
90ml śmietanki 30%
100g białej czekolady

polewa:
100g gorzkiej czekolady
110ml śmietanki 30%

do podania: maliny, kilka czekoladowych cukierków


Najpierw należy zrobić ciasto czekoladowe. Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno. Dodać do nich ostudzoną czekoladę i żółtka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Z tej masy należy upiec 3 blaty o średnicy 21 cm. Możemy odrysować je na papierze, a następnie włożyć do większych form, albo upiec je na płaskich blachach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Ostudzić.
W międzyczasie przygotować kremy. Najpierw rozpuścić 50g gorzkiej czekolady. Dodać do niej orzechy laskowe oraz miód. Wymieszać. Dokładnie połączyć z mascarpone. Wstawić do lodówki.
Rozpuścić tym razem białą czekoladę. Ostudzić. Dodać ją do sera twarogowego, następnie powoli wlewać śmietankę, ciągle mieszając, aż masa będzie jednolita. Wstawić do lodówki.
Przygotować tort: na paterze położyć pierwszy blat. Posmarować go połową kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Posmarować resztą kremu czekoladowego. Przykryć 3 blatem. Wyłożyć biały krem, który rozsmarować na wierzchu i bokach. Wstawić do lodówki.
Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować. Zalać nią połamaną na małe kawałki czekoladę. Kiedy zacznie się rozpuszczać, wymieszać dokładnie. Przestudzić. Wyjąć tort i polać go przygotowaną polewą. Na wierzchu ułożyć maliny i kilka cukierków. Najlepiej schłodzić przez kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce. Smacznego!

Zdjęcie - Mocno czekoladowy bezglutenowy tort z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów