Młode ziemniaki na trzy sposoby

Młode ziemniaki na trzy sposoby

Zdjęcie - Młode ziemniaki na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































Bulwa ziemniaczana, pyra, kartofel, psianka ziemniaczana, grula..czyli po prostu ziemniak. O tym, że jest to wszechstronna roślina pisać chyba nie muszę. Chociaż obawiam się o to, że Amerykanie młodego pokolenia mogą być nieświadomi tego, że ich ulubione chipsy i frytki są robione z ziemniaków. Pod widelec wzięłam dziś młode ziemniaczki, które cieszą nas swym smakiem szczególnie na początku wiosny. Prawda jest taka, że takie ugotowane młode ziemniaczki z koperkiem są pyszne same w sobie. Uznałam jednak, że warto z nimi trochę poeksperymentować :) Pierwszą i być może zaskakującą propozycją są ziemniaki faszerowane jajkiem przepiórczym i .. szczawiem. Pomysł wpadł mi do głowy trochę przez przypadek, dostałam szczaw i chciałam go jakoś przerobić, niekoniecznie robiąc zupę. Okazało się, że farsz ze szczawiu i musztardy świetnie się sprawdził w połączeniu z młodymi ziemniakami :) Drugi przepis jest niezwykle prosty, do jego wykonania potrzeba trzech składników: ziemniaki, cienko krojone plastry boczku i pieprz. Tak upieczone ziemniaki nie wymagają nawet soli, ponieważ boczek jest naturalnie słony. Pyszne i chrupiące, naprawdę polecam :) Ostatnia opcja to pieczone ziemniaczki cytrynowo-rozmarynowe. Często je przyrządzam w ten sposób, jako dodatek do obiadu. Wystarczy je wymieszać z plasterkami cytryny, posypać świeżymi ziołami, przyprawić i zawinąć w sakiewkę z folii lub pergaminu. Szybko, łatwo i smacznie :) A Wy jak lubicie przyrządzać młode pyry?
Zdjęcie - Młode ziemniaki na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




























Ziemniaczki faszerowane szczawiem i jajkiem przepiórczym
  • 5 młodych ziemniaków
  • 400 g świeżego szczawiu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka
  • łyżeczka cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 10 jajek przepiórczych
  1. Ziemniaki szorujemy pod zimną wodą, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i gotujemy w skórce na "al dente". Ugotowane ziemniaki wyciągamy z wody, kroimy wzdłuż na pół i studzimy.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy umyte liście świeżego szczawiu. Gdy po kilku minutach listki się skurczą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczaw przyprawiamy pieprzem, cukrem i solą. W tym momencie dodajemy także musztardę, rozprowadzamy ją dokładnie mieszając składniki. Dusimy przez kilka minut i zdejmujemy z ognia.
  3. Z przekrojonych ziemniaków wyciągamy środki, pozostawiając ok. centymetr miąższu ze skórką.
  4. Każdą wydrążoną połówkę faszerujemy ok. łyżeczką farszu ze szczawiu i wbijamy po jajku. Przyprawiamy jajko szczyptą soli i odrobiną pieprzu.
  5. Ziemniaki zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez ok. 7-10 minut. Podajemy z koperkiem.
Pieczone ziemniaczki w boczku
  • 10 małych, młodych ziemniaków
  • 5 cienkich plastrów boczku
  • świeżo mielony pieprz
  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod zimną wodą, osuszamy. Plastry boczku kroimy na pół. Każdy ziemniak owijamy boczkiem, przyprawiamy pieprzem (sól jest niepotrzebna, mięso jest wystarczająco słone) i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem.
  2. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut.
  3. Ziemniaczki podajemy z sosem musztardowym.
Szybki sos musztardowy
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  1. Mascarpone łączymy z musztardą i sokiem z cytryny, ucieramy widelcem lub za pomocą trzepaczki. Sos przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Zdjęcie - Młode ziemniaki na trzy sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cytrynowo-rozmarynowe ziemniaczki z piekarnika
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 2 plasterki cytryny
  • świeży rozmaryn
  • świeżo mielony pieprz
  • sól gruboziarnista
  • łyżka oliwy z oliwek
  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod zimną wodą i osuszamy. Z pergaminu lub folii aluminiowej szykujemy spory prostokąt. Kładziemy na nim ziemniaki, na nich plastry cytryn, posypujemy listkami rozmarynu, przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Sakiewki zawijamy szczelnie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  2. Pieczemy w 190 stopniach przez 20-30 minut.
Tosia

Kategorie przepisów