Młoda marchewka z piekarnika
 
             
 
 Marchewka solo z piekarnika, bez towarzystwa nieśmiertelnego groszku. Sami przyznacie, że tak podana marchewka - z zieloną czuprynką bedzie ozdobą kazdego talerza. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i sama się robi, a w ten sposob przygotowana zachowuje na pewno wiecej wartości odżywczych niz gotowana. To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu.
 
 Skladniki:
 
 
 peczek marchewki
 kilka zabkow czosnku
 tymianek lub estragon
 sol gruboziarnista
 olej rzepakowy-kilka lyzek
 miod-1 lyzka
 
 Wykonanie:
- marchewke umyc,obrac pozostawiajac kilkucentymetrowe zielone lodyzki dla ozdoby,przekroic na pol.Obrac czosnek
- marchewki czosnek i galazki tymianku ulozyc w naczyniu zaroodpornym
- polac kilkoma lyzkami oleju i miodem.Posypac sola.Podlac 2-3 lyzkami goracej wody
- piec w nagrzanym piekarniku do 200°C.Marchewki maja pozostac chrupiace
- podawac jako dodatek do drugiego dania
ZYCZE SMACZNEGO !
 
            