Młoda kapusta
 
            
 Młoda kapusta! Wreszcie;-)Wiosna niesie ze sobą mnóstwo warzyw.Młodych,świeżych, po które chętnie sięgamy spragnieni ich po długiej zimie.
 Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- pęczek świeżego koperku
- cebula dymka
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
 
 Kapustę obrałam z wierzchnich liści,umyłam i poszatkowałam.
 
 Przełożyłam ją do garnka i podlałam niewielką ilością wody.
 
 Dodałam pokrojoną dymkę.
 
 Następnie pokrojony świeży koperek.
 
 Wymieszałam i posoliłam.
  
 Gotowałam około 15-20 minut.
 Na patelni rozpuściłam masło i wsypałam mąkę.Mieszałam aż składniki się połączą i zasmażka nabierze złocistego koloru.
 
 Wlałam ją do kapusty i wymieszałam.
 
 
 Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy.
 
 Wlałam ocet winny.
 
 
 Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
 Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę.
 
 Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty (przepis na surówkę znajdziecie TU)i grillowaną piersią z kurczaka.
 
 
 Smacznego!
 
 
            