Mleko owsiane waniliowe


U nas waniliowe, bo mlek roślinnych używamy już tylko śniadaniowo, ale wanilię możecie pominąć. Zdecydowanie najłatwiejsze w robocie ze wszystkich wegańskich napojów mających imitować krowi dar. Raczej neutralne w smaku, delikatne, całkiem sympatyczne. Tak sympatyczne, że z pewnością wyprze mleko ryżowe.
Trzeba mieć:
szklankę płatków owsianych
4 szklanki wody
1/2 laski wanilii
melasę do smaku
Szklankę wody zagotować z wanilią i odstawić. Gdy woda będzie letnia, wyjąć laskę wanilii i zalać płatki. Odstawić na noc, dolać resztę wody (woda ma być zimna) i dobrze zblenderować. Jeśli płyn będzie za gęsty, dolewać wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Sitko wyłożyć bawełnianą ściereczką i przecedzić napój. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przelać do butelki i wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu 2-3 dni, zawsze przed użyciem wstrząsnąć.