Mleko kokosowe
Mleko kokosowe to podstawa kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, trudno bez niego wyobrazić sobie curry, ale zapuszkowana wersja, a właściwie jej skład pozostawia wiele do życzenia, cena z resztą też dość wygórowana jak na pół tablicy Mendelejewa. Skoro mleko roślinne można tak łatwo pozyskać domowymi metodami po co kupować zapuszkowane. Mleko roślinne to również alternatywa ale uczuleniowców, można je przygotować z migdałów, nerkowców, pistacji, ryżu, soi, czy nawet kaszy jaglanej. Ponieważ w poczekalni niecierpliwi się już przepyszne curry buraczane, zaczęłam produkcję mleko od kokosowego.
Składniki na ok 1 l Czas przygotowania 10 min + 12 h namaczanie
1,2 l wody
200 g wiórków kokosowych
gaza
Przygotowanie
1. Wiórki kokosowe zalewamy przegotowaną lub mineralną wodą i dostawiamy na noc do lodówki 2. Rano podgrzewamy garnek z zawartością, nie zagotowujemy, ale mleko powinno być gorące 3. Miksujemy mleko blenderem kilka minut, przelewamy przez gazę, mocno ściskamy tobołek, wiórki można wykorzystać ( chociażby to kokosanek) 4. Mleko przechowujemy w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć