Mleczne bułeczki
Nie planowałam w tym tygodniu pieczenia bułeczek, ale kiedy zajrzałam na blog Gosi, zachciało mi sie ciepłej mlecznej bułeczki z prawdziwym masłem. Wyszły pyszne, delikatnie mleczne, maślane i mięciutkie. Nawet na drugi dzień są miękkie. Polecam gorąco! Zapewniam, że wyjdą nawet nie doświadczonej gospodyni:)
Składniki (na 10 sztuk):
2 i 2/3 szklanki maki pszennej
4 łyżki mleka w proszku
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki wody
paczka (7g) suszonych drożdży
1 i 1/3 łyzeczki soli
3 łyżki rozpuszczonego masła
Najpierw wymieszać w misce suche składniki, następnie dodać mleko i wodę. Wyrabiać aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć folią i ściereczką. Odstawić w cieple miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować zgrabne, okrągłe bułeczki (można tez inaczej). Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć delikatnie naoliwioną folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Następnie powoli ściągnąć folię (można teraz posmarować bułeczki mlekiem) i wsunąć do piekarnika. Piec ok. 15 - 17 minut w 180*C. Studzić na kratce.
Smacznego!