Mizeria na zimę
Zupełnie inna od tej ze śmietaną, z cukrem lub solą. Inna, ale równie pyszna. Koperkowa, czosnkowa z cebulą. Doskonała do kotleta mielonego, klopsików, pieczeni rzymskiej. Pyszna jako dodatek na kanapki.
/źródło: "Przyślij przepis"/
Skladniki:
5 kg ogorkow
1kg cebuli
1litr oliwy
1szklanka octu
3lyzki soli
3lyzki cukru
1 lyzeczka zmielonego pieprzu
glowka zmiazdzonego czosnku
2 peczki swiezego koperku
Przygotowanie
Ogorki obieramy, cebule kroimy w piorka, koperek drobno siekamy, dodajemy pozostale skladniki i wszystko mieszamy w misce. ogorki musza byc pokrojone na troche grubsze plasterki niz na zwykla mizerie.
Miske przykrywamy i pozostawiamy na 24 godziny. Wydzielony plyn powinien wszystko przykryc. Mizerie nakladamy do pollitrowych sloikowi pasteryzujemy 5 minut, nie dluzej.
Smacznego!