Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Nadziewane patisony i kabaczki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pączki odrywane w posypce kak…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Bułki na jogurcie

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Ciasto cytrynowe

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Kruche ciasto z serem i jagoda…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Chłodnik melonowy z krewetkami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z wątróbki i pomarańcz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ogórki kanapkowe

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pavlova z sosem z jagodowo - p…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Chleb z czarnych oliwek

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Vichyssoise

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek