Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Walentynkowe łatwe ciasto cze…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

1

Zwijana drożdżówka z syropem k…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Szarlotka sypana

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ciasto Jack Daniel's

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Ciasto żytnie z jabłkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Chlebek bananowy Sophie Dahl

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

4

Ciasto „leśny mech” ze szpinak…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Baskijski torcik czekoladowy

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

2

Kruszonka z jabłkiem

figmara figmara
figowe smaki

4

Tort z wiśniami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Sernik nowojorski

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Tort bezowy

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek