Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kokosowe z kremem banan…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasteczka z czekoladą i cukie…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

3

Ciasto jogurtowe z owocami moj…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Scones na maślance

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Victoria sponge cake

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Szarlotka z karmelem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

1

Tort groszkowy

Laura Laura
Cafe Babilon

3

Jabłecznik „francuski”

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Kruchy placek z rabarbarem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Łatwe ciasto pomarańczowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Ciasto ucierane mega cytrynowe…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

4

Ciasto ucierane z rabarbarem i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit