Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lekki sernik z ricotty i jogur…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rolada biszkoptowa z kremem je…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Czekoladowe ciasto z cukinią

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pie z brzoskwiniami i jabłkami…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

9

Placek z kruszonki ze śliwkami

Kaś Kaś
Bake&Taste

Przepisy z tych kategorii

Lody filadelfijskie czekoladow…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Drożdżówki ze śliwkami i cynam…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Bułeczki z brzoskwiniami

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

1

Pikantne ziemniaki zapiekane w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Babeczki z budyniem i owocami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Puree ziemniaczane z kapustą i…

Dzi Dzi
karmelowy