Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pizza na cienkim cieście z ruk…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kruche babeczki z masą budynio…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasztet

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

116: Tatusiowa owsianka

Kaczuszka Kaczuszka
blog bardzo kulinarny

1

Kryształek

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Wielkanocna babka z zajączkiem

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka bananowe z musli i…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

15

Lamingtony

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

3

Owsiane ciasteczka z nutką pom…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Ciasteczka z rodzynkami, cukre…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

4

Gruzińskie ciasto herbaciane

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

9

Cynamonowe ciasto z jabłkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy