Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Przepyszne ciasto cukiniowe

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Boczek pieczony – pyszny!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Mini szarlotki

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Pizza bianca z ziemniakami i c…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Buchty drożdżowe z truskawkowy…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

4

Biały blok z żurawiną i pistac…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

6

Ciasto budyniowe z brzoskwinia…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

6

Knoppers domowy – wafelki z ma…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Pleśniak z rabarbarem – ciasto…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Otrębowe muffiny z rabarbarem,…

montka montka
cukierenka

3

Babka karmelowa z czekoladą i…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

4

Banany w cieście francuskim z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko