Miodowe ślimaczki

Miodowe ślimaczki

Smaczne miodowe ślimaczki na śniadanko z samym masełkiem pycha , jeszcze takie cieplutkie - oj dzieciom bardzo smakowały :-))


Zdjęcie - MIODOWE ŚLIMACZKI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

10 g DROŻDŻY

2 ŁYŻKI MIODU

3 g SOLI

2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

200 ml MLEKA

400 g MAKI PSZENNEJ


Mleko zagrzać dodać miód oraz drożdże - rozpuścić, odstawić do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Do drugiej miski wsypać make, sól o wlać oliwę - dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Wyrabiać ok 5 minut włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić i podzielić na siedem części - zrolować w wałeczki i związać je jak sznurek położyć na blaszce wyłożonej papierem i znowu przykryć pozostawiając w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie połączyć odrobinę wody z sola i posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 10 minut na jasno złoty kolor.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - MIODOWE ŚLIMACZKI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - MIODOWE ŚLIMACZKI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów