Miodowe ciasteczka razowe

Miodowe ciasteczka  razowe

Po upieczeniu rewelacyjnych ciasteczek owsianych przyszłą pora na zrobienie kolejnego kroku w kierunku zdrowych słodkości. Wpadły mi w oko kruche ciasteczka w stylu znanych digestiv'ów. Moim zdaniem te ciasteczka są nawet smaczniejsze, delikatnie słodkie z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu. Idealne do kawy na sycące drugie śniadanie. 

Zdjęcie - Miodowe ciasteczka  razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: ok. 2 blaszki

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI: 

  • 125g miękkiego masła
  • 90g brązowego cukru
  • 5 kopiastych łyżek ciemnego miodu (u mnie gryczano-malinowy)
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki żytniej
  • 2 niewielkie jajka

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło i cukier ubiłam na puszystą masę, pod koniec dodając miód oraz jajka.

2. Po tym czasie dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam gładkie ciasto.

3. Podzieliłam je na 2 części zawinęłam w folię i umieściłąm w lodówce na 30 minut.

4. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 2 mm i wycinałam okrągłe ciasteczka.

5. Gotowe ciasteczka przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odbijałam stempelkami wybrane napisy (ciasteczka nie rosną więc możesz je układać dość blisko siebie).

6. Piekłam w 190st 15minut.

7. Gotowe ciastka studziłam na kratce. 

Smacznego!

Zdjęcie - Miodowe ciasteczka  razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów