Miód z maślanki

Smakołyk przyrządzany m.in. przez gospodynie z Łęga i nazywa przez nie "fiutem" :)) Tak, tak. W tamtych stronach mnóstwo potraw ma takie figlarne nazwy:)
Jest to słodki, ale nie za słodki(!!!) krem o żółtej barwie, przypominający smak miodu (choćby takiego z mniszka lekarskiego), ale według mnie jest o wiele lepszy. Trochę maślany, trochę krówkowy. Pyszny...niesamowicie pyszny. Do tego polecam świeże bułeczki i dobre masło.
A jak zostanie Wam trochę miodu, mozecie dodać go do ciasta na piernik lub pierniczki.
Miód z maślanki
Składniki:
- 1 litr dobrej maślanki
- 70 dag cukru
Maślankę wlać do garnka o grubym dnie, dodać cukier, dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Gotować na małym ogniu, aż masa nabierze koloru i konsystencji miodu. W czasie gotowania mieszamy masę drewnianą łyzką. Jeśli się zwarzy, po ugotowaniu miksujemy ją dokładnie.
Smacznego:-)
Przepis ten jest moja pierwsza propozycją w ramach akcji Gotujemy po polsku III, której patronuje SerwisZpierwszegoTłoczenia.