Minitorciki z łososiem

Minitorciki z łososiem
Jakiś czas temu natrafiłam w internecie na Laxtårta - szwedzki tort na bazie chleba żytniego z twarogiem i łososiem. Zachwyciłam się nimi - są naprawdę niesamowite. Wpiszcie w wyszukiwarkę grafiki - sami zobaczycie.
Szwedzkie torty w wersji wytrawnej robione są w bardzo wielu konfiguracjach. Są torty na bazie łososia lub innych ryb, krewetek, raków, ale również wędlin czy jajek. Jako dodatek świeże warzywa, zioła nieraz owoce. Przepięknie zdobione i niesamowicie zdrowe. Taki tort postawiony na stole zdecydowanie będzie największą jego ozdobą.

Zdjęcie - MINITORCIKI Z ŁOSOSIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mini torciki z łososiem - Laura
SKŁADNIKI: (na sześć torcików)
  • 25 dkg łososia wędzonego na zimno
  • 20 dkg białego tłustego sera
  • 1 łyżka majonezu (można pominąć)
  • 3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól do smaku
  • 12 kromek żytniego razowego chleba
  • gałązka koperku do ozdoby
  • kilka plasterków cytryny do ozdoby
  • 2-3 łyżeczki czarnego kawioru
  • 2-3 łyżeczki czerwonego kawioru
Część łososia zostawić do ozdoby, najlepiej ukroić kilka cienkich plasterków. Resztę drobno posiekać. Koperek posiekać.
Ser zmiksować, dodać majonez, koperek oraz posiekanego łososia. Wymieszać i doprawić solą do smaku.

Zdjęcie - MINITORCIKI Z ŁOSOSIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z kromek chleba wykroić 12 okrągłych kromeczek (u mnie o średnicy 7 cm). Kromkę smarować przygotowaną masą, położyć drugą kromkę chleba i na wierzch warstwę masy. Boki i wierzch również posmarować masą.

Do układania torcików można wykorzystać malutkie foremki z otwieraną obręczą.

Wierzch udekorować kawiorem, plasterkami łososia, cytryną i gałązką koperku. Schłodzić.

Kategorie przepisów