Minitorciki z łososiem
            
                    
Jakiś czas temu natrafiłam w internecie na Laxtårta - szwedzki tort na bazie chleba żytniego z twarogiem i łososiem. Zachwyciłam się nimi - są naprawdę niesamowite. Wpiszcie w wyszukiwarkę grafiki - sami zobaczycie.
Szwedzkie torty w wersji wytrawnej robione są w bardzo wielu konfiguracjach. Są torty na bazie łososia lub innych ryb, krewetek, raków, ale również wędlin czy jajek. Jako dodatek świeże warzywa, zioła nieraz owoce. Przepięknie zdobione i niesamowicie zdrowe. Taki tort postawiony na stole zdecydowanie będzie największą jego ozdobą.
Mini torciki z łososiem - Laura
SKŁADNIKI: (na sześć torcików)
Ser zmiksować, dodać majonez, koperek oraz posiekanego łososia. Wymieszać i doprawić solą do smaku.
Z kromek chleba wykroić 12 okrągłych kromeczek (u mnie o średnicy 7 cm). Kromkę smarować przygotowaną masą, położyć drugą kromkę chleba i na wierzch warstwę masy. Boki i wierzch również posmarować masą.
Do układania torcików można wykorzystać malutkie foremki z otwieraną obręczą.
Wierzch udekorować kawiorem, plasterkami łososia, cytryną i gałązką koperku. Schłodzić.
                
                
                Szwedzkie torty w wersji wytrawnej robione są w bardzo wielu konfiguracjach. Są torty na bazie łososia lub innych ryb, krewetek, raków, ale również wędlin czy jajek. Jako dodatek świeże warzywa, zioła nieraz owoce. Przepięknie zdobione i niesamowicie zdrowe. Taki tort postawiony na stole zdecydowanie będzie największą jego ozdobą.
Mini torciki z łososiem - Laura
SKŁADNIKI: (na sześć torcików)
- 25 dkg łososia wędzonego na zimno
 - 20 dkg białego tłustego sera
 - 1 łyżka majonezu (można pominąć)
 - 3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
 - sól do smaku
 - 12 kromek żytniego razowego chleba
 - gałązka koperku do ozdoby
 - kilka plasterków cytryny do ozdoby
 - 2-3 łyżeczki czarnego kawioru
 - 2-3 łyżeczki czerwonego kawioru
 
Ser zmiksować, dodać majonez, koperek oraz posiekanego łososia. Wymieszać i doprawić solą do smaku.
Z kromek chleba wykroić 12 okrągłych kromeczek (u mnie o średnicy 7 cm). Kromkę smarować przygotowaną masą, położyć drugą kromkę chleba i na wierzch warstwę masy. Boki i wierzch również posmarować masą.
Do układania torcików można wykorzystać malutkie foremki z otwieraną obręczą.
Wierzch udekorować kawiorem, plasterkami łososia, cytryną i gałązką koperku. Schłodzić.