Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparagami

Zdjęcie - Minitarty z ricottą i szparagami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielono mi! Wszystko już wokół zieleni się jak szalone, trawa rośnie bujnie i gęsto, gawrony kraczą jak szalone ukryte w konarach drzew, ważki przelatują mi koło nosa (lepsze one niż osa), słońce przygrzewa i nawet wiatr chwilowo się gdzieś schował. Do tego upragniony piątek!

Zdjęcie - Minitarty z ricottą i szparagami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosną zaczyna się wysyp świeżynek, nowalijek, młodych warzyw, że człowiek dostaje oczopląsu, wszystkim chciałby się objeść spragniony jarzyn po długiej zimie. Nie wiadomo za co łapać – za rabarbar, za młode ziemniaki, za truskawki czy za szparagi. Wracam ze sklepu objuczona jak osiołek, nawet dzieciom zdarza się nieść w rękach coś, co się nie zmieściło do siatki. Póki co nie narzekają, choć Chomiczek próbował szparagami zamieść pył z wiejskiej drogi…

Ze szparagów i serka ricotta powstało nadzienie do miniaturowych tart. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie świetnie sprawdzi jako przystawka do wiosennego, eleganckiego obiadu. Maj wypełniają komunie, bierzmowania oraz Dzień Matki, więc okazji do podejmowania gości obiadem nie brakuje. Konserwatyści niech zostaną przy rosole i schabowych, a odważniejszym polecam minitarty ze szparagami. Skórka z cytryny i mięta nadają im świeżości, aksamitny serek błogiej przyjmeności a szparagi i ciasto francuskie wykwintności. Również wizualnie pięknie się prezentują. Aż się prosi postawić obok wiązankę konwalii…

Zdjęcie - Minitarty z ricottą i szparagami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MINITARTY Z RICOTTĄ I SZPARAGAMI

  • ok. 15 szparagów
  • arkusz ciasta francuskiego (ok. 320 g)
  • 4 łyżki ricotty
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • drobno otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • świeżo zmielony pieprz

Jeżeli używamy mrożonego ciasta francuskiego, rozmrażamy je według wskazówek na opakowaniu.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (program z termoobiegiem). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. W rondlu zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy szparagi, które gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Odcedzamy i przekładamy szparagi na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

W misce mieszamy razem ricottę i starty parmezan. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz skórkę otartą z cytryny, mieszamy.

Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na równe kwadraty (mój miał 22 cm x 33 cm, więc wyszło 6 kwadratów o boku 11 cm). Czubkiem noża nacinamy każdy kwadrat w odległości 1 cm od brzegu, tak by ciasta nie przeciąć zupełnie, a jedynie zaznaczyć brzegi. Przekładamy kwadraty ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środek każdego kwadratu wykładamy masę serową, rozsmarowujemy. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem. Szparagi kroimy na kawałki i układamy na tartach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Po wyjęciu przyprawiamy świeżo startym pieprzem i posiekaną miętą. Podajemy od razu.

Zdjęcie - Minitarty z ricottą i szparagami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami (przepis z moimi zmianami wg „Easy Food” May 2015)


Zdjęcie - Minitarty z ricottą i szparagami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Advertisements

Kategorie przepisów