Mini pizze na patyku

Mini pizze na patyku

Zdjęcie - Mini pizze na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chyba każdy lubi pizzę....... i dorośli i dzieci. Może w dniu święta naszych milusińskich przygotować im lizakowe pizze...? Z całą pewnością będą im smakowały ... Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe / często robię je wieczorem ,wstawiam do lodówki i na drugi dzień jak znalazł/, na paski ciasta nałożyć nadzienie,zwinąć, upiec i nadziać na patyczki.
Zabawa gwarantowana.

Zdjęcie - Mini pizze na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini pizze na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: /ok.10- 15 szt/

  • 200 g mąki pszennej na pizzę
  • 100 g mąki „semolina”/ lub zwykłej /
  • 160 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łżeczka cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka cienkich plasterków gotowanej szynki
  • ok. 80 g mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oregano

Wykonanie:
-Drożdże rozpuścić w połowie porcji wody, dodać cukier i na chwilę odstawić. -Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać, pozostałą część wody i rozpuszczone drożdże. -Wymieszać składniki, po czym dodać oliwę i sól. -Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. -Ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zdjęcie - Mini pizze na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Po upływie ok. godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. -Podrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat, rozciągnąć, oprószyć mąką i rozwałkować na grubość kilku milimetrów. -Płat ciasta pokroić na paski szerokości 5 cm. i długości ok .25-30 cm. -Każdy pasek posmarować koncentratem wymieszanym z oliwą, posypać oregano.
Zdjęcie - Mini pizze na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini pizze na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami-Na całej długości paska w części centralnej rozłożyć kawałeczki szynki i mozzarelli, posypać częścią parmezanu.
-Pasek złożyć na całej długości /otrzymamy szerokość 2,5 cm/ i zwinąć w spiralkę.
-Przygotowane w ten sposób spirale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/ zamkniętą częścią do spodu, otwartą z nadzieniem do wierzchu/ .
-Blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Wierzch posypać pozostałym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C
ok. 15 minut /do ładnego przyrumienienia/. -Upieczone pizze przestudzić na kratce i w każda z nich wbić drewniany patyczek lub plastikową rurkę do napojów. Zdjęcie - Mini pizze na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini pizze na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini pizze na patyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów