Mini pavlova czyli bezy ze śmietanką i malinami

Mini pavlova czyli bezy ze śmietanką i malinami

Mam małą słabość do bez, choć nie bez zastrzeżeń. Bo moja beza nie może być sucha, ma mieć rozkosznie ciągnące wnętrze, a podana być z kwaskowatymi dodatkami. Słodyczy niby nigdy za dużo, jednak w przypadku bez łatwo o przesadę.

Zdjęcie - Mini pavlova czyli bezy ze śmietanką i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dlatego też moje „mini torciki pavlovej” podaję z niesłodzoną (bądź posłodzoną tylko odrobinę) śmietanką i kwaskowatymi malinami. Ten zestaw zawsze się sprawdza!

Zdjęcie - Mini pavlova czyli bezy ze śmietanką i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatki najlepiej nakładać przed samym podaniem, żeby nie ucierpiała kruchość bezowej skorupki.

Zdjęcie - Mini pavlova czyli bezy ze śmietanką i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uważajcie też na mieszanie śmietanki z malinami. Wystarczy kilka ruchów łyżką/szpatułką. Nie ma powstać jednorodna masa, a krem w widocznym podziałem n biel i czerwień.

Zdjęcie - Mini pavlova czyli bezy ze śmietanką i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 sztuk.

Zdjęcie - Mini pavlova czyli bezy ze śmietanką i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini pavlova czyli bezy ze śmietanką i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Białka ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier oraz ocet i mąkę. Uzyskana piana ma być lśniąca, sztywna i kremowa.

Łyżką nałóż porcje bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Układaj bezę tak, by w środku miała wgłębienie (jak gniazdko).

Wstaw do piekarnika nagranego do 180 oC, od razu zmniejsz temperaturę do ok. 130 oC. Piecz bez przez ok. 40 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz i ciągnące w środku. Ostudź.

3/4 malin zmiksuj na gładki mus.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie, kilkoma ruchami łyżki połącz śmietankę z połową malin, warstwy białe od czerwonych powinny się wyraźnie oddzielać. Nakładaj porcję na każdą bezę.Wierzch ozdób resztą musu i całymi owocami.

Kategorie przepisów