Mini kulebiaki z kapustą i pieczarkami

Mini kulebiaki z kapustą i pieczarkami
Taki kulebiak z kapustą i grzybami to świetny świąteczny dodatek do barszczu, choć smakują równie dobrze bez niego i nie tylko w Boże Narodzenie. W same święta, a także jesienią, pieczarki zastępuję leśnymi grzybami ze względu na tradycję, ale w ciągu roku, taka opcja jest równie dobra.

Zdjęcie - Mini kulebiaki z kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

U mojej babci zajmowały obowiązkowe miejsce w świątecznym menu zaraz obok pieczonych pierogów z wiśniami i makiem. Do tej pory nie jestem pewna, które lubiłam bardziej. Najlepsze w tym wszystkim jednak było to, że wszystkie leżały w jednym pudle i nikt właściwie nie wiedział, jaki pieróg mu się trafi.

Niestety nie pamiętam, jakiego dokładnie przepisu używała moja babcia i czy jakikolwiek istniał. Każde drożdżowe ciasto robiła niezawodną metodą na oko i zawsze wychodziło perfekcyjnie. Moje kulebiaki są inne, wydaje mi się, że ciasto jest nieco lżejsze, bardziej wytrawne, ale dziś takie właśnie lubimy, a kapusta i grzyby, czy też w uproszczonej wersji, pieczarki, to nadzienie, które smakuje nie tylko w Boże Narodzenie.

Składniki:

około 6-8sztuk

  • 300g mąki pszennej typ 650
  • 15g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
  • 100ml letniej wody
  • 70ml letniego mleka
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

nadzienie:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • majeranek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę zalałam zimną wodą w dość dużym garnku i gotowałam do miękkości. Następnie odcedziłam i ostudziłam. Chłodną kapustę posiekałam.
  • Pieczarki i cebulę posiekałam.
  • Na patelnie rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulkę, a następnie dodałam pieczarki i podsmażyłam chwilę.
  • Następnie dodałam lekko rozdrobnioną kapustę.
  • Podsmażałam do chwili aż wyparował z niej nadmiar wody i farsz stał się zwarty. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem, zdjęłam z patelni i odstawiłam do wystudzenia.
  • Drożdże rozmieszałam w niewielkiej ilości letniej wody, dodałam cukier i oprószyłam lekko mąką. Odstawiłam na 15 minut aż zaczęły pracować.
  • Do przesianej mąki dodałam pozostałe składniki i zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto podzieliłam na fragmenty, które lekko rozciągnęłam. Nakładałam farsz i sklejałam ciasto, jak pyzy.
  • Układałam złożeniem do dołu na blasze i odstawiłam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarowałam mlekiem i oprószyłam makiem.
  • Piekłam około 20 minut w 180°C, na złoty kolor.
  • Ostudziłam na kratce.
  • Do kulebiaków polecam na przykład swój czerwony barszczyk

Smacznego!

Korzystając też z okazji, chciałam życzyć wszystkim spokojnych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia. Aby ten magiczny czas upłynął Wam smacznie, radośnie, przy akompaniamencie kolęd i z zapachem igliwia w tle.

Wesołych świąt!

Zdjęcie - Mini kulebiaki z kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów