Mini chlebki do święconki

Mini chlebki do święconki

Odkąd piekę chleb na zakwasie, coraz rzadziej kupujemy pieczywo w piekarni. Dlaczego więc w Święta miałoby być inaczej? I do tego te szalone kolejki...
Dlatego w tym roku pierwszy raz upiekłam mały chlebek do święconki... a właściwie dwa, bo tyle mi wyszło ;)
Wbrew pozorom nie było z tym jakiejś większej roboty – w czasie gdy ciasto wyrastało, a później chlebki się piekły, robiłam pisanki i przygotowywałam resztę święconki... Wszystko to oczywiście w Wielką Sobotę rano.
Jedno jest pewne – własnej roboty, domowy chlebek prezentuje się uroczo w koszyku, a jego zapachu nie da się porównać z żadnym kupnym :)

Zdjęcie - Mini chlebki do święconki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MINI CHLEBKI DO ŚWIĘCONKI
(2 sztuki)
100g mąki pszennej,
5g świeżych drożdży,
szczypta cukru,
szczypta soli,
75ml wody,
żółtko do posmarowania,
mak i sezam do posypania chlebków

Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie uformować 2 małe chlebki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na 30-40 minut do wyrośnięcia. Gdyby się trochę „rozchodziły” na boki, przed pieczeniem delikatnie poprawić ich kształt. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika posmarować chlebki żółtkiem i posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.


(Na podstawie przepisu z blogu Dom Agi)


Zdjęcie - Mini chlebki do święconki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów