Mini brioszki

Mini brioszki
Zdjęcie - Mini brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brioszki to francuskie bułeczki śniadaniowe z dużą ilością masła i jajek. Moje są bardzo odchudzone, ale bardzo smaczne. Zrobiłam je z ciasta z którego zwykle piekę najsmaczniejszą chałkę. Mini bułeczki są równie pyszne. Idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie, a z uwagi na rozmiar świetne do koszyczka wielkanocnego. Dzieciom na pewno się spodobają. Do ich upieczenia użyłam foremek muffinkowych.

Składniki na 9 brioszek:

Zdjęcie - Mini brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
250 mąki pszennej orkiszowej
25 g cukru
25 g masła
125 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
1/2 opakowania suchych drożdży
1 maleńkie jajko
1 łyżka cukru perłowego (Hagelzucker)

Do posmarowania:
żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka

Wykonanie:
  • Powtarzamy wszystkie czynności jak przy wykonywaniu ciasta drożdżowego ( np.przepis tutaj)
  • Formujemy z ciasta wałek i odcinamy 9 równych części. Z każdej części robimy jedną dużą kulkę i drugą maleńką. W przygotowanych foremkach silikonowych układamy duże kulki. Małą kulkę zwilżamy wodą i przyklejamy do dużej. Odstawić do napuszenia przykryte ściereczką. Powinny podwoić objętość.
  • Wszytkie brioszki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem. Po upieczeniu będą śliczne, rumiane.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika) do 175 ° C i piec 12-15 minut. Studzić na kratce. Serwować z masłem, twarożkiem lub konfiturą. Smacznego!
Zdjęcie - Mini brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUWAGI : Brioszki które przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego możemy wzbogacić dodatkiem szafranu i rodzynek.

Kategorie przepisów