Mini barnbrack



- 225g suszonych owoców (użyłam rodzynek i żurawiny)
- 2 kubki mocnej herbaty
- 55 ml letniego mleka
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350g mąki
- 80g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 35g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli

Do kubeczka wlej mleko, dodaj drożdże i 2 łyżeczki cukru, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie do misy miksera wsyp mąkę, cukier, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Zrób wgłębienie wlej drożdże, wbij jajko, dodaj masło i sól. Wyrabiaj około 10 minut za pomocą haka do wyrabiania drożdżowego ciasta. Ciasto powinno być gładkie, równocześnie lekko klejące.
Odsącz owoce, możesz posiekać je nożem na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Wyrabiaj aż rozprowadzisz owoce równomiernie w cieście.
Przełóż ciasto do, cienko wysmarowanej masłem, miski przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do półtorej do wyrośnięcia.
W międzyczasie wysmaruj masłem gniazda formy na muffiny lub okrągłej formy na ciasto.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat uderz w nie pięścią żeby uwolnić powietrze. Wyrabiaj kilka minut i albo w całości przełóż do dużej formy, albo podziel na 12 części i ułóż w gniazdach formy na muffiny.
Odstaw na bok do napuszenia na około 30 - 60 minut.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 - 45 minut w dużej formie 20 - 30 minut w przypadku muffinek.
Podawaj ze świeżo zaparzoną, mocną herbatą i świeżym masłem. Smacznego :) Wydrukuj przepis