Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II /

Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II /


Zdjęcie - Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II / - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jest to moja ulubiona zupa, która towarzyszy mi przez cały rok w różnych wariantach. Popularna, włoska zupa jarzynowa jest nie tylko smaczna, ale idealna wprost dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę . Taka zupa nie tuczy! Dzisiejszą , bardzo prostą i zupkę przygotowałam ze świeżych warzyw.
Również w okresie jesienno- zimowym ,kiedy już brak świezych warzyw nie rozstaję się z nią ,a korzystam z gotowych, mrożonych mieszanek warzywnych ZOBACZ / we Włoszech mieszanki te są bardzo dobre i produkowane w różnych wersjach/
Zdjęcie - Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II / - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki : /4 porcje/

Zdjęcie - Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II / - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1-2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek pora
  • 1 mała cukinia
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 2-3 ziemniaki
  • ½ puszki białej fasoli
  • 1-2 świeże pomidory
  • garść fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 szklanki makaronu muszelki/drobny/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • starty ser parmezan do posypania

Wykonanie: -Wszystkie warzywa umyć, obrać/ z pomidorów usunąć skórkę i nasiona/ i pokroić w kostkę. -W rondelku przeznaczonym do gotowania zupy rozgrzać oliwę. -Na rozgrzana oliwę wrzucić cebulę, por, posiekany czosnek , krótko podsmażyć, podlać odrobiną wody. -Dodać marchewkę, seler i ziemniaki. -Mieszając dusić przez chwilkę wszystkie warzywa. -Wlać ok. 5 szklanek wody / lub bulionu warzywnego/ i zagotować. Ilość wody zależy od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać. -Dodać groszek i fasolkę szparagową i pomidory,cukinię i zioła. -Po ok.15 minutach wrzucić makaron i gotować jeszcze ok.8-10 min. -Fasolę odcedzić z zalewy dodać do zupy parę minut przed końcem gotowania. -Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. -Dodać posiekaną pietruszkę i bazylię. -Na talerzu posypać obficie startym parmezanem.
Zdjęcie - Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II / - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesli do zupy zamiast makaronu dodamy ugotowane pierożki tortellini np. ze szpinakiem i ricottą otrzymamy całkiem nową zupę. Choć w smaku są do siebie podobne , sposób przygotowania również identyczny , to wizualnie nieco róznią sie od siebie. Obie smakują jednak wyśmienicie. Zdjęcie - Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II / - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II / - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów