Millefoglie - bakłażan przekładany mozzarellą w sosie pomidorowym

Millefoglie - bakłażan przekładany mozzarellą w sosie pomidorowym

Zdjęcie - Millefoglie - bakłażan przekładany mozzarellą w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Millefoglie z bakłażana czyli bakłażan z mozzarellą w sosie pomidorowym. Kolejna moja wariacja z bakłażanem w wersji "odchudzonej".
Danie bardzo lekkie, łatwe i bardzo smaczne....Polecam!

SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 szklanka dobrego sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli light
1 łyzka oliwy
sól, pieprz, papryka słodka


Bakłażana myjemy i kroimy na plasterki. Każdy plaster posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, by bakłażan puścł wodę. Po tym czasie osuszamy go ręcznikiem papierowym, smarujemy bardzo deliktanie oliwą (ja używam pędzelka do tego) i smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej. Po usmażeniu odkładamy na kilka minut na ręcznik papierowy.
Mozzarelę kroimy na plastry. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku.
Na talerzu układamy kolejno: plaster bakłażana, łyżkę sosu pomidorowego i plaster mozzarelli. Dekorujemy bazylią.


Zdjęcie - Millefoglie - bakłażan przekładany mozzarellą w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów