Mikado

Mikado

Zdjęcie - Mikado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś mam gratkę dla fanów miodowych ciast. Cieniutkie miodowo kakaowe placki przekładane kremem czekoladowym i obficie polane polewą czekoladową. Żeby nie było tak całkiem słodko, jedną warstwę przełożyłam dżemem porzeczkowym. Idealne na święta, na pewno nikt się nie oprze kawałkowi takie słodkiej rozpusty.

 

Przepis znalazłam w zeszycie u teściowej, podobno w domu rodzinnym mojego Męża gościło dość często. Ja go zupełnie nie znałam i postanowiłam przetestować, a że jest pyszne i ciekawe to dzielę się z Wami przepisem tutaj.

Ponieważ placki wychodzą dość twarde, najlepiej jest upiec placki kilka dni wcześniej, a potem przełożyć masą budyniową i polać polewą.

Składniki i przygotowanie ciasta mikado:

Ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 1 jajko
  • 250 g masła (może być margaryna)
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru

Masło, mleko, miód, kakao i cukier podgrzewamy w garnuszku mieszając do momentu aż masło się całkowicie rozpuści. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę z sodą i jajkiem i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 6-7 równych kawałków. Rozwałkujemy każdy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23x33 cm)

Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut każdy placek. Placki będą po wyjęciu z piekarnika kruche i twarde dlatego najlepiej przekładać je kremem kolejnego dnia

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy(proszek 40g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • dodatkowo słoik ok 300 g kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy)


Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję odrobinę mniej mleka by budyń był gęstszy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyni. Miksujemy do połączenia

Złożenie ciasta

Jeden z placków smarujemy cienką warstwą kremu, przykrywamy drugim i tak aż wykorzystamy wszystkie placki. Ja pomiędzy 3 i 4 placek zamiast kremu dałam warstwę dżemu. Złożone ciasto polewamy polewą i odstawiamy na kilka godzin, by krem zgęstniał.

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.Gotową polewamy ciasto.

 

Zdjęcie - Mikado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mikado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów