Migdałowe muffinki z jagodami i truskawkami
Pełne owoców muffinki z pewnością będą świetnym deserem lub drugim śniadaniem. Wilgotne, pachnące migdałami. Naprawdę smaczne :)
Składniki (na ok. 8 muffinek):
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- garść jagód
- kilka truskawek
- płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Wymieszać suche składniki: mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z mlekiem i olejem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Wymieszać całość dokładnie łyżką. Dodać jagody i pokrojone w kawałki truskawki. Gotową masą napełniać foremki muffinkowe (do 3/4 wysokości). Posypać płatkami migdałowymi. Piec przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)