Mięsne kulki z owocami

Mięsne kulki z owocami

Klopsiki z owocami pewnie nie wszystkim przypadną do gustu, ale jeśli lubicie połączenie mięso + owoce, to myślę, że warto spróbować. Nam taki obiad „na słodko” bardzo smakował :)

Zdjęcie - Mięsne kulki z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MIĘSNE KULKI Z OWOCAMI
(4 porcje)
500g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub z indyka),
½ czerstwej bułki kajzerki,
2/3 szklanki mleka,
1 jajko,
1 jabłko,
1 gruszka,
1 banan,
10 szt. suszonych śliwek,
10 szt. suszonych moreli,
sól,
pieprz,
suszone oregano,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
½ łyżeczki curry,
2 łyżki oleju

Bułkę namoczyć w mleku.
Mięso włożyć do miski, bić jajko, dodać odciśniętą z mleka bułkę, sól, pieprz i sporą szczyptę oregano. Dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować nieduże kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi). Klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron na małej ilości oleju – najlepiej w dwóch partiach.
Jabłko, gruszkę i banana obrać i pokroić na kawałki. Razem z suszonymi owocami dodać do klopsików. Podlać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą oraz curry. Dusić ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce zmiękną, woda nieco odparuje, a sos się zagęści.

Podawać z kaszą kuskus lub ryżem.


(inspiracja: T. Barowicz „Pyszności z mielonego mięsa” z moimi zmianami)


Zdjęcie - Mięsne kulki z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów