Mielone w panierce z suszonych pomidorow

Mielone w panierce z suszonych pomidorow

Zwyczajne-a nie zwyczajne!,wiele w naszej kuchni możemy zmienic, wystarczy jedynie pomyślec co mamy pod reką,a co można wykorzystać i do czego. Pomidory suszone,wykorzystalam nie tylko do panierki,dodalam je także do masy mięsnej, co dodatkowo wzbogacilo " mieloniaczki" o orientalny smak.

Zapraszam!

Zdjęcie - Mielone w panierce z suszonych pomidorow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mielone w panierce z suszonych pomidorow

Skladniki:

.500 gr mięsa mielonego

.3 kromki chleba tostowego

.1 cebula

.2 ząbki czosnku

.1 jajko

.3 lyżki tartej bulki

.2 lyzżki mąki pszennej

.6 szt.suszonych pomidorów

.sol i pieprz

Panierka:

.6 lyżek bulki tartej

.5 lyżek mąki pszennej

.6 szt.suszonych pomidorów

.szczypta soli

 

Wykonanie

Odcinamy skorki z chleba tostowego i namaczamy go w mleku,potem dokladnie odciskamy.

Do blendera wkladamy suszone pomidory i zasypujemy je maka i bulka tarta,potem jeszcze dokladamy obrana ,pokrojona cebule i czosnek-wszystko dokladnie blendujemy.

Mieso mielone przekladamy do miski,dodajemy zmiksowane pomidory z dodatkami,potem jeszcze jajko,odcisniety chleb,przyprawiamy sol i pieprzem i dokladnie wszystko wyrabiamy-odstawiamy.

Skladniki na panierke przekladamy do blendera i dokladnie miksujemy.

Z masy miesnej wyrabiamy zgrabne kotleciki,potem przekladamy na panierke i dokladnie ja dociskamy .

Smazymy na niezbyt goracym tluszczu,inaczej spali nam sie panierka.

Kotlety sa bardzo aromatyczne -polecam!

Smacznego!

 

 

 

 

Kategorie przepisów